Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa vice-admiralom Kilreinom: Crna Gora prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice

Bošković sa vice-admiralom Kilreinom: Crna Gora prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice
Datum objave: 29.07.2019 11:04 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa komandantom NATO Štaba za specijalne operacije (NSHQ), vice-admiralom Kolinom Kilreinom (Colin J. Kilrain).


Ministar se zahvalio na posjeti viceadmiralu Kilrejnu i istakao značaj Štaba za specijalne operacije, posebno u oblasti generisanja, uvezivanja, koordinacije i dostizanja potrebnog nivoa kohezije snaga koje saveznici opredijele za specijalne operacije. Upoznao je sagovornika sa činjenicom da je Crna Gora nedavno okončala proces integracije u NATO, što predstavlja dodatnu potvrdu da su Oružane snage Crne Gore dostigle zavidan nivo interoperabilnosti, a naš vojnik spremnost da profesionalno odgovori na zadatke kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju. Tome svjedoče i nedavne ocjene komadanata savezničkih snaga za transformaciju (SACT) i operacije (SACEUR), koji su pohvalili doprinos crnogorske vojske aktivnostima NATO saveza koje za cilj imaju očuvanje sistema kolektivne bezbjednosti i globalne stabilnosti, kazao je Bošković. 

Ministar je dodao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore i u narednom periodu nastaviti da razvijaju kapacitete i sposobnosti u skladu sa nacionalnim strateškim težnjama ali i dodijeljenim NATO Ciljevima sposobnosti.

Viceadmiral Kilrein je čestitao ministru Boškoviću na završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, nadovezavši se na ocjene vrhovnih komandanta dvije savezničke komande da je rezultat koji je Crna Gora postigla tokom procesa pristupanja, a kasnije i integracije u Alijansu, izuzetan, te da je naša država već sada prepoznata kao pouzdan saveznik sjevernoatlantske porodice. Kilrejn je upoznao ministra odbrane sa najznačajnijim aktivnosti koje sprovodi Štab za NATO specijalne operacije na čijem je čelu, uz konstataciju da je isti zadužen za koordinaciju i usmjeravanje svih aktivnosti iz oblasti specijalnih operacija, te da je još na Samitu u Velsu 2014. godine konstatovano da je Komanda za specijalne operacije u sastavu ovog Štaba dostigla punu operativnu sposobnost. Naglasio je da sve saveznice treba da pruže maksimalan doprinos postizanju što većeg stepena kohezije i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbjednosne izazove, te da u tom kontekstu specifičnu ulogu imaju snage pod komandom Štaba NSHQ.