Manja slova Veća slova RSS
>

Odgovor na tvrdnje Društva profesionalnih novinara Crne Gore

Odgovor na tvrdnje Društva profesionalnih novinara Crne Gore
Datum objave: 07.09.2019 16:32 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Registrujemo da je objava pitanja DN „Dan“ koja su nam juče upućena, predmet različitih analiza pa i Vaše reakcije, iako ne razumijemo zbog čega. Pitanja nijesu označena stepenom tajnosti, a u slučaju da smo odgovarali na njih ona bi imajući u vidu prethodna iskustva bila pogrešno interpretirana, kao i cinjenice da su pojedini novinari u konfliktu interesa kad je ova tema u pitanju (jer su pored cinjenice da su novinari i organizatori protesta). Zbog toga vjerujemo da nije u pitanju njihova objava, bez ijedne naše ocjene ili komentara, već činjenica da smo na ovaj način ukazali na neprofesionalnost i pokušaj grube kompromitacije Vojske Crne Gore, koja se bavi najvažnijim pitanjima nacionalne bezbjednosti i sigurnosti. Zbog toga su nadležnosti Ministarstva i Vojske jasno definisana posebnim zakonima i strateškim dokumentima. Mi ne da smo samo dužni da garantujemo teritorijalni integritet zemlje, njenu bezbjednost i sigurnost već i autoritet Ministarstva i Vojske. Naše nadležnosti su od posebnog javnog i nacionalnog interesa kao što su i mediji dužni da rade u javnom interesu.

Zbog toga, Ministarstvo odbrane ne samo da promoviše, nego želi da bude otvoreno prema javnosti na principima poštovanja zakona, potrebe javnosti da zna i međusobnog uvažavanja.
Da li su sporna pitanja iz tog korpusa standarda? Naravno da nijesu. Kao i u prethodnom postupanju ni danas nećemo kvalifikovati pitanja da li su iz domena naše nadležnosti. Kvalifikovanje i neprimjerene ocjene o autoru pitanja nije dalo Ministarstvo odbrane, već predstavnici Vaše profesije po društvenim mrežama. Neka o tome sudi javnost prema kojoj smo jednako obavezni.


Nama je jasno zašto smo izloženi ovakvoj agresivnoj i subverzivnoj kampanji ali to ne znači da joj se ne treba suprostaviti. Mi uočavamo da najveći broj aktera ove kampanje ne doživljava vojsku kao vojsku Crne Gore ali baš zbog toga ćemo se protiv ovakve kampanje boriti zajedno sa građanima koji ogromnom većinom podržavaju vojsku Crne Gore i imaju povjerenje u nju.

Na kraju, zbog objektivnog informisanja javnosti želimo građane informisati da ne postoji u važećem zakonodavstvu niti evropskim standardima zabrana integralne objave od strane državnog organa i to će i ubuduće biti naša praksa, zbog objektivnog informisanja javnosti.

Mi ostajemo otvoreni za korektnu i profesionalnu saradnju ali nećemo dozvoliti da nas niko razvlači po blatu neodgovornosti i anti crnogorskih interesa. Zbog toga poštovana gospodo, ne tražite odgovornost tamo gdje je nema, uvijek treba poći iz sopstvenog dvorišta.