Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Државе чланице НАТО потврдиле јединство и посвећеност усвојеним смјерницама

Државе чланице НАТО потврдиле јединство и посвећеност усвојеним смјерницама
Датум објаве: 19.09.2019 13:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране мр Ивица Ивановић учествовао је на дводневном састанку НАТО политичких директора који је одржан у Бриселу. Предсједавала је замјеница генералног секретара НАТО Роуз Готемолер.


У сусрет предстојећем састанку министара одбране чланица НАТО, политички директори разговарали су о напретку који су државе оствариле у остваривању кључних политика Алијансе. Закључено је да је настављен стабилан раст процента издвајања за одбрану, чиме су савезнице још једном потврдиле да постоји јединствен и усаглашен приступ када је у питању спровођење усвојених смјерница. Констатовано је да је овакав став потврђен и приликом недавне одлуке о престанку важења Споразума о елиминацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), коју су савезнице једногласно подржале. Политички директори су још једном потврдили да ће приступ НАТО по том питању бити координисан и балансиран, као и да ће Алијанса остати посвећена контроли наоружања, разоружања и непролиферације оружја за масовно уништење, као веома важног фактора евроатлантске стабилности. 

Директор Ивановић је нагласио посвећеност Црне Горе заједничким активностима савезница, будући да смо свјесни чињенице да снага Алијансе лежи управо у њеном јединству. Као један од конкретних доприноса, Ивановић је навео да је наша земља одлучно приступила испуњавању одлука са Самита у Велсу, како би до 2024. године достигли потребан ниво издвајања за одбрану. Такође, Ивановић је нагласио да ћемо остати посвећени савезничким напорима на плану очувања безбједности грађана од пријетњи које могу доћи из свих стратешких праваца. Тим поводом, подсјетио је да је током јуна друга ротација припадника ВЦГ распоређена у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији, као допринос ојачаном присуству на истоку (еФП).

На маргинама састанка, директор Ивановић састао се са подсекретарком за политику одбране у Министарству одбране Естоније, Кади Силде. Састанак је био добра прилика за разматрање смјерница за интензивирање сарадње и да се дефинишу предстојеће заједничке активности у области одбране. Директор је истакао да ће Црна Гора, као чланица НАТО наставити да промовише демократске вриједности сјеверноатлантске заједнице, као и да подржава све сусједне земље које су оријентисане ка чланству у Алијанси. 

Подсекретарка Силде је истакла да је Црна Гора препозната као кредибилан партнер на глобалној безбједносној сцени и нагласила да ће Естонија дати свој пуни допринос унапрјеђењу одбрамбене сарадње са Црном Гором. 

Саговорници су сагласни да постоји довољно простора за унапрјеђење билатералне сарадње Црне Горе и Естоније у области одбране, истичући да унапрјеђење сарадње земаља чланица НАТО доприноси јачању капацитета свих чланица и очувању повољног безбједносног амбијента у цијелој међународној заједници.