Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Војска Црне Горе препозната као поуздан међународни партнер

Војска Црне Горе препозната као поуздан међународни партнер
Датум објаве: 24.09.2019 11:57 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Политички директори земаља Западног Балкана састали су се у Ришенау, Републици Аустрији. Главне теме састанка, који је организован у оквиру аустријског пакета подршке за Западни Балкан, биле су илегалне миграције, изазови хибридних пријетњи, питање војне мобилности и разматрање актуелних и могућих будућих пројеката.


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, Ивица Ивановић нагласио је да Влада Црне Горе остаје чврсто посвећена европским вриједностима и стицању чланства у ЕУ као спољнополитичком приоритету. Истакао је да Министарство одбране Црне Горе остаје опредијељено Заједничкој безбједносној и одбрамбеној политици ЕУ (ЦСДП) у циљу пружања заједничког одговора на безбједносне пријетње и изазове са којима се суочавају државе региона и ЕУ. 

Када је ријеч о заједничким изазовима безбједности, Ивановић је издвојио хибридне пријетње и илегалне миграције и предочио мјере које Црна Гора предузима у циљу њиховог сузбијања. Посебно истиче значај присуства Републике Аустрије на Западном Балкану, те опредијељеност у промовисању европске перспективе држава историјски турбулентног региона. Ивановић је поручио и да наша земља изузетно цијени аустријске напоре да државе Западног Балкана укључи у Иницијативу за сарадњу Централне Европе у домену одбране (ЦЕДЦ).

Директор Директората за политику и планирање одбране подвукао је значај сарадње са Републиком Аустријом у домену планинског ратовања и подсјетио да ће у склопу мултинационалне вјежбе „Заједнички изазов“ у Колашину бити званично отворен Регионални центар за планинско ратовање, што је потврда да је Војска Црне Горе поуздан међународни партнер.