Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Сједињене Америчке Државе наставиће снажно да подржавају унапрјеђење црногорског одбрамбеног система

Сједињене Америчке Државе наставиће снажно да подржавају унапрјеђење црногорског одбрамбеног система
Датум објаве: 26.09.2019 16:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, Ивица Ивановић састао се са замјеницом помоћника секретара за одбрану Сједињених Америчких Држава, Лором Купер (Лаура Цоопер). Како је поручила, ''Сједињене Америчке Државе наставиће снажно да подржавају даље унапрјеђење црногорског одбрамбеног система и улажу у константно јачање билатералне сарадње и стратешког партнерства двије земље“.


Ивановић је изразио задовољство актуелном динамиком развоја одбрамбене сарадње Црне Горе и САД, која је у овом периоду посебно фокусирана на домене модернизације и опремања црногорских Оружаних снага, сајбер одбрану и доприносе систему колективне безбједности. Он је указао на успјешност реализације закључака са Билатералних консултација, које су одржане у Пентагону у мају ове године. Увјерен је да ће одбрамбена сарадња двије земље наставити да се развија у наредном периоду, на обострану корист. „Министарство одбране остаје снажно посвећено модернизацији црногорског одбрамбеног система, те константно улаже у јачање интероперабилности Војске Црне Горе, одговорно приступајући испуњавању НАТО циљева способности“. 

Ивановић се осврнуо и на актуелну сарадњу Војске Црне Горе са Националном гардом савезне државе Мејн, која наставља да се развија у оквиру нових модалитета и након дванаест година постојања. 

Црна Гора ће, наглашава, наставити снажно да подржава политику отворених врата и аспирације осталих земаља да постану пуноправне чланице Алијансе, истичући да се једино пуном интеграцијом Западног Балкана у НАТО и ЕУ може остварити просперитет и трајни мир на овим просторима. 

Купер је похвалила свеукупне напоре Министарства одбране које се тичу успјешне модернизације постојећих одбрамбених капацитета и апострофирала значајан допринос Црне Горе систему колективне безбједности.