Manja slova Veća slova RSS
>

Počeo sa radom novi kadrovski informacioni sistem u Ministarstvu odbrane i VCG

Počeo sa radom novi kadrovski informacioni sistem u Ministarstvu odbrane i VCG
Datum objave: 03.10.2019 12:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


“KAIS" novi je kadrovski informacioni sistem u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Obezbijediće kvalitetnije sprovođenje “Strategije upravljanja ljudskim resursima u MO i VCG” i akcionih planova. To podrazumijeva efikasnije planiranje, organizovanje, realizaciju i kontrolu, kao i dobijanje pravovremenih, pouzdanih izvještaja i informacija o stanju i statusu kadra.


Postojeća rješenja za evidenciju ljudskih resursa bila su zastarjela i nisu mogla da odgovore savremenim zahtjevima. Podaci su se unosili preko prenosnih medija (poput CD-a), što je stvaralo bezbjednosne izazove po pitanju zaštite informacija i kontrole pristupa sistemu. 

Novi sistem funkcionisaće kroz zatvorenu informaciono-komunikacionu mrežu, čemu će pristup imati samo ovlašćeni pripadnici MO i VCG, sa kontrolisanih službenih računara i iz službenih prostorija. 

Svemu tome prethodila je gotovo godina intenzivnog i zahtjevnog rada, koji je, između ostalog, podrazumijevao prenošenje i ažuriranje podataka sa starog sistema, kao i unošenje novih zakonskih i podzakonskih rješenja. 

U narednom periodu Ministarstvo odbrane sistem će poboljšavati u skladu sa potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.