Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставак модернизације одбрамбеног система Црне Горе

Наставак модернизације одбрамбеног система Црне Горе
Датум објаве: 09.10.2019 11:07 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Осмог и деветог октобра 2019. у Подгорици одржане су друге одбрамбене билатералне консултације делегација НАТО и Црне Горе. То је дио финалне фазе четворогодишњег циклуса НАТО процеса одбрамбеног планирања (НАТО Дефенсе Планнинг Процесс), који је започет 2016. Циљ консултација је сагледавање цјелокупних одбрамбених способности НАТО чланица и степена примјене преузетих националних обавеза у колективном систему безбједности. Представљају и полазну основу за израду извјештаја о одбрамбеним способностима држава чланица НАТО, који ће бити усвојени на састанку министара одбране, у јуну 2020. године.


Делегацију НАТО савеза предводио је директор НАТО Директората за планирање одбране, Пол Северо (Паул Севереуx), док је на челу делегације Црне Горе био директор Директората за политику и планирање одбране у Министарству одбране, Ивица Ивановић.

На састанку Ивановића и Североа закључено је да је Црна Гора након стицања пуноправног чланства у Алијанси, у релативно кратком периоду, значајно унаприједила одбрамбене способности и тиме потврдила статус одговорног и кредибилног савезника. Том приликом, Северо је похвалио напоре које Црна Гора улаже у даље јачање одбрамбених способности и стварање услова за пуни допринос колективном систему безбједности. 

Ивановић је истакао да “Министарство одбране остаје снажно посвећено модернизацији црногорског одбрамбеног система, те да константно улаже у јачање интероперабилности Војске Црне Горе, одговорно приступајући испуњавању НАТО циљева способности”. Такође, нагласио је да ће Министарство одбране и Војска Црне Горе наставити да улажу максималне напоре како би додатно унаприједили одбрамбене способности и капацитете и тиме створили услове за досљедно испуњавање обавеза у колективном систему безбједности.