Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јачање трансатлантског јединства - кључ достизања трајног мира и стабилности

Јачање трансатлантског јединства - кључ достизања трајног мира и стабилности
Датум објаве: 21.10.2019 13:40 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се са државном секретарком Министарства војске Француске, Женевјев Даресјек (Геневиèве Дарриеуссецq). Бошковић је изразио задовољство посјетом Даресјек Црној Гори, уз нагласак да је чињеница да се иста реализује у години када обиљежавамо 140 година од успостављања билатералних односа двије земље, додатни показатељ спремности да и у будућности његујемо и развијамо традиционално добре односе.


''Могућности за сарадњу Француске и Црне Горе су много веће него што је тренутно стање. Управо ова посјета доказ је и путоказ већег интересовања Француске за наш регион. Црна Гора као један од стабилнијих дјелова Западног Балкана, може да буде један од најбољих промотера интереса развијене и демократске Европе'', поручио је Бошковић. 

мод

Министар истиче и да је сарадња двије земље у области одбране добила на интензитету након приступања Црне Горе НАТО Алијанси, као и да сада, као двије земље савезнице, настављамо заједничким напорима да доприносимо јачању трансатлантског јединства, у циљу достизања трајне стабилности, како у региону тако и шире. 

Државна секретарка Даресјек, захвалила се на добродошлици и истакла да су посјете високих француских представника Црној Гори, додатни индикатор тежњи да развијамо сарадњу у свим областима од заједничког интереса. ''Црна Гора је важна земља за Балкан. Француска жели да подржи Црну Гору на њеном путу ка Европској унији и желимо да градимо са Вама посебна партнерства, која подразумијевају и споразуме, који би могли да буду потписани сљедеће године'', казала је Даресјек. 

мод

Осврнула се и на интензивну сарадњу коју су два Министарства остварила у области сарадње ваздухопловстава и морнарица, учења француског језика, кодификације, као и учешћа у мировним мисијама. 

У том контексту, министар је истакао значај подршке Републике Француске припадницима Војске Црне Горе током учешћа у операцији ЕУ АТАЛАНТА, ангажовањем АВПД тима (Аутономус Весел Протецтион Детацхмент– АВПД) за заштиту бродова, који се баве превозом хране у оквиру програма УН, Wорлд Фоод Програм – WФП. 

Говорећи о процесу европских интеграција, Бошковић је изразио очекивање за наставак успјешних преговора, као и даље напредовање Црне Горе према чланству у Европској унији, уз увјерење ће наша земља наставити динамично спровођење реформи, са циљем да буде прва наредна чланица ЕУ, у складу са оствареним индивидуалним резултатима.

Саговорници су сагласни да је регионална сарадња кључна за рјешавање актуелних безбједносних изазова, као што су миграције и економски развој, уз увјерење да ће и остале земље региона које имају евроатлантску визију слиједити црногорски примјер успјешног спољнополитичког вођства.