Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић на конференцији ,,ДФЦ 365'': Неопходно упознати јавност са опасностима које хибридне пријетње могу изазвати

Министар Бошковић на конференцији ,,ДФЦ 365
Датум објаве: 22.10.2019 13:24 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествовао на Панелу: Опасност од дезинформисања: Како да ефектно пређемо са ријечи на дјела?, који је организовао Атлантски савез поводом обиљежавања годишњице од оснивања Дигиталног форензичког центра.

 
мод

Упућујући честитке Атлантском савезу на оствареном напретку у борби против дезинформисања, као и на преданом раду истраживачког тима, Бошковић је истакао да је обавеза свих институција система да укажу на чињеницу да је дезинформација највећи непријатељ демократских принципа. Он је нагласио да се кампањама дезинформисања и лажних вијести најбоље можемо супротставити заједничким дјеловањем, кроз изградњу свијести грађана о све већој злоупотреби информацијских технологија, као и кроз развијање безбједносне културе друштва.

мод

Министар је присутне подсјетио на период, непосредно пред улазак Црне Горе у НАТО, када ове просторе није заобишао негативан утицај спољних фактора, као и на покушај државног удара, када се Црна Гора суочила са пласирањем дезинформација, кроз синхронизоване и смишљене активности, са циљем урушавања интегритета институција. 

''Чињеница је да је Црна Гора 2016. можда и прва у Европи искусила директно мијешање, коришћењем разних метода, међу којима је у том периоду главна кампања била пласирање лажних информација и њихово представљање као истинитих. Наравно, у комбинацији са различитим сајбер нападима и директним покушајем терористичког дјеловања у Црној Гори'' нагласио је Бошковић. 

Министар је додао да је тај утицај итекако и даље присутан. ''Данас готово да немате ниједну Владину политику која се не дефинише као ''пропала, на штету грађана, са катастрофалним посљедицама за будућност државе'' и то све са циљем да се избори 2020. дочекају у једној сфери хаоса и незадовољства, '' казао је Бошковић и истакао да Министарство, у сарадњи са НАТО-м реализује активности којима ц́е се ојачати одбрамбене способности, али и да се успјешно идентификују приоритетна поља за ефикасно сузбијање хибридних пријетњи. '' Спремнији смо него 2016. Тада смо успјели да се извучемо из тог једног пакла, који је био креиран у Црној Гори. У сарадњи са пријатељима из САД имаћемо квалитетније одговоре, прије свега на сајбер нападе.''

мод

Дигитални форензички центар Атлантског савеза Црне Горе, за циљ има да идентификује, објасни и бори се против проблема дезинформисања и лажних вијести кроз истраживање по принципу отвореног извора. Бори се против нових медијских и дигиталних дезинформација, користећи мултисекторски и мултидисциплинарни приступ како би се супротставио кампањама дезинформисања и лажних вијести, чији је циљ дестабилизовање демократских процеса и институција у држави. 

Поред министра Бошковића, на конференцији су учествовали амбасадорка САД-а у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, предсједник Удружења грађана „Зашто не" из Сарајева Дарко Бркан, истраживачки аналитичар из Атлантског савеза САД-а Ето Бузиашвили и шеф аналитике из Атлантског савеза Црне Горе, Љубомир Филиповић.