Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић у Бриселу: Црна Гора посвећена напорима Алијансе на пројектовању стабилности ван својих граница

Бошковић у Бриселу: Црна Гора посвећена напорима Алијансе на пројектовању стабилности ван својих граница
Датум објаве: 24.10.2019 16:13 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета у формату министара одбране који се одржава 24. и 25. октобра 2019. године у Бриселу.


Министри одбране осврнули су се на до сада остварене резултате, као и усвојене смјернице на плану наставка јачања и модернизације НАТО, а што уједно представља увод и припрему за предстојећи састанак НАТО лидера у Лондону. Узимајући у обзир значај пројектовања стабилности, констатовано је да ће државе чланице наставити да спроводе све неопходне мјере у циљу заштите становништва Савеза. 

Министар је истакао значај превентивног дјеловања на потенцијалне пријетње и изазове које долазе са територија ван граница Алијансе. Каже да је Црна Гора посвећена напорима које НАТО предузима на плану пружања одлучног одговора када је у питању борба против тероризма, уз свеобухватан приступ и дугорочне циљеве, а који захтијевају и ангажовање цјелокупне међународне заједнице. ''Црна Гора се показује као изузетно одговоран партнер и када је у питању издвајање за одбрану, као и модернизација оружаних снага,'' казао је Бошковић. У том контексту, министар је истакао да ћемо и у наредном периоду наставити да пружамо конкретан допринос очувању глобалног мира кроз ангажовање припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. 

Полазећи од чињенице да се међународна заједница суочава са све сложенијим безбједносним изазовима, министри су нагласили да нове околности захтијевају свеобухватан приступ савезница, по принципу 360 степени, како би се пружио увезан и адекватан одговор на евентуалне пријетње из свих стратешких праваца. Посебан осврт дат је активностима Алијансе на њеним источним границама кроз ангажовање снага у оквиру Ојачаног присуства на истоку (еФП). Бошковић је подсјетио да је Црна Гора, као допринос настојањима Алијансе да ојача своју позицију и унаприједи спремност за пружање брзог одговора, у јуну ове године упутила другу ротацију која је распоређена у оквиру еФП. ''Важно је да са овог мјеста пошаљемо поруку да безбједност и мир у свијету немају алтернативу,'' поручио је министар.

Министри су, такође, разговарали о новонасталој ситуацији на сјевероистоку Сирије и истакли да је у овом тренутку најважније да све стране остану уздржане, као и да се до краја испоштују норме међународног хуманитарног права. Министри земаља савезница поздравили су заједничку изјаву Турске и САД и подсјетили на значајне резултате које је Глобална коалиција за борбу против ИСИС-а постигла, а који морају бити очувани.

Током првог дана, савезнице су се осврнуле и на област хибридних пријетњи које представљају све већи безбједносни изазов данашњице. Констатова је да је, узимајући у обзир њихову природу и непредвидивост, неопходно интензивирати сарадњу, како међу савезницама, тако и кључним међународним организацијама у циљу дефинисања механизама за јачање отпорности и пружања адекватног одговора.