Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Државни секретар Филиповић на отварању реконструисане породичне куће Благоја Ковачевића

Државни секретар Филиповић на отварању реконструисане породичне куће Благоја Ковачевића
Датум објаве: 25.10.2019 11:44 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


„Антифашизам као цивилизацијска вриједност на овим просторима има своје дубоке коријене у црногорском слободарству и ратничкој традицији. Стазама слободе и афирмације државног статуса устала је Црна Гора прва од свих, још док је Европа чекала боље дане, 13. јула 1941. године пушке црногорских слободара освјетљавале су изгубљену европску наду у могућност борбе. Тој борби Црна Гора дала је огроман допринос”, рекао је државни секретар Слободан Филиповић на отварању реконструисане породичне куће Благоја Ковачевића, оца чувеног команданта и народног хероја Саве Ковачевића.


мод

Том приликом, Филиповић је рекао да се „у том бесмртном строју међу првима нашла и породица Благоја Ковачевића из Нудола, у првом реду са својим изданцима Николом, предратним револуционаром и касније предсједником Скупштине, Савом, прослављеним командантом Треће ударне дивизије и народним херојем и његовим братом Јанком који падоше на бојном пољу.”

Државни секретар Филиповић истакао је да Министарство одбране и Војска Црне Горе осим основних уставних задатака, остају посвећени и очувању највећих државних и антифашистичких тековина, његовању традиције и уздизању црногорских вриједности и поручио “Нека ова кућа буде спомен као ненаметљива потврда нашег односа према њиховој борби, али и мјера једног времена које је вратило оно што је Црној Гори одавно припадало”.

Свечано отварање реконструисане спомен куће Благоја Ковачевића у селу Нудола, Грахово код Никшића организовао је Савез удружење бораца народноослободилачког рата и антифашиста Црне Горе СУБНОР.

мод