Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора наставља одговорно да спроводи политике Савеза

Црна Гора наставља одговорно да спроводи политике Савеза
Датум објаве: 25.10.2019 14:26 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић током састанка Сјеверноатлантског савјета, на нивоу министара одбране НАТО земаља који се одржава у Бриселу, учествовао је на сесији посвећеној НАТО политици одбране и одвраћања.

мод

Савезнице су сагласне да је јачање колективне одбране, узимајући у обзир комплексност и непредвидивост савременог безбједносног окружења, од кључног значаја за унапрјеђење свеукупне сигурности Алијансе. Наглашено је да је потребно наставити рад на интензивирању спремности снага како би се оспособиле да пруже увезан и брз одговор на пријетње по безбједност савезничке територије, без ограничења када су у питању могући стратешки правци. 

Бошковић је истакао да наша земља остаје посвећена заједничким напорима у циљу јачања одбране и одвраћања, као и да ћемо и у предстојећем периоду наставити одговорно да спроводимо политике Савеза. Такође, наглашена је важност равномјерне расподјеле терета како би се достигле усвојене смјернице, а истакнуто да инвестирање у националне снаге истовремено утиче и на јачање свеукупне способности и спремности НАТО снага. Министар је подсјетио да Црна Гора предано ради на достизању смјерница са Самита у Велсу и навео да ћемо, сходно томе, постепено повећавати проценат издвајања за одбрану, како би обезбиједили неопходна средства за изградњу и јачање наших капацитета и способности.

Минситар је казао да је ''највећи утисак овог дводневног састанка министара одбране НАТО, јединство чланица по питању изазова са којима се Алијанса суочава. Мислим да је ово успјешан састанак који ће омогућити шефовима држава, који ће се окупити у децембру, у Лондону, да наставе политику спровођења мира и безбједности, не само унутар граница НАТО, него и шире.”

мод

Током састанка, министри су се осврнули и на позицију Алијансе када је у питању престанак важења Споразума о елиминацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), који је представљао веома битан елемент контроле наоружања. Констатовано је да да све чланице у потпуности подржавају такву одлуку и договорено, на нивоу Алијансе, да се новонасталој ситуацији приступи уз балансиран и координисан пакет мјера одбрамбеног карактера, а у циљу кредибилности НАТО одбране и одвраћања.

Такође, разговарсло се и о мисији ‘Одлучна подршка’ у Авганистану и том приликом констатовано да међународна заједница мора остати посвећена процесу изградње трајног мира у тој земљи.

мод