Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић – Еспер: Ново поглавље у билатералним одбрамбеним односима Црне Горе и Сједињених Држава

Бошковић – Еспер: Ново поглавље у билатералним одбрамбеним односима Црне Горе и Сједињених Држава
Датум објаве: 25.10.2019 14:34 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић у Бриселу се састао са секретаром за одбрану Сједињених Америчких Држава, Марком Еспером.

Министар је казао да је задовољан билатералним односима двије земље у домену одбране, који се константно унапрјеђују. Посебно је истакао значај набавке 67 лако оклопних возила америчке компаније ОСХКОСХ. “Набавка нових возила не само да афирмише настојање Министарства одбране да црногорску војску опреми у складу са највишим стандардима, већ потврђује и нашу посвећеност испуњавању кључних НАТО циљева способности, као и адекватнијем доприносу систему колективне безбједности,'', казао је Бошковић.


Истиче и важност заједничких билатералних одбрамбених пројеката, попут сарадње у области јачања сајбер безбједности, али и изразио задовољство око будућих заједничких обука и учешћа на вјежбама које ће допринијети даљем развоју интероперабилности оружаних снага. У погледу пројектовања регионалне стабилности, министар је казао да ће Црна Гора, као кредибилан савезник и поуздан партнер, наставити да се снажно залаже за даље успјехе Западног Балкана на пољу евроатлантских интеграција, чији је примарни циљ одрживост дугорочног мира и безбједности у региону, али и шире.

Секретар Еспер похвалио је квалитетан, професионалан и ефикасан допринос Војске Црне Горе у оквиру међународних мисија и операција. Поручује да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају свеобухватне напоре наше земље у даљим процесима модернизације и јачања интероперабилности. Еспер је изразио посебно задовољство што Црна Гора данас представља најбољи примјер успјешности евроатлантских интеграција у региону, гдје је истакао доприносе наше земље у оквиру подршке свеобухватног дјеловања Алијансе.

Саговорници су размијенили мишљења о актуелним безбједносним изазовима са којима се суочава међународна заједница, попут тероризма и илегалних миграција. Закључили су да то само уједињеним напорима можемо одлучно искоријенити.