Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представници Одбора за безбједност и одбрану код Бошковића: У фокусу развој ВЦГ и изложеност Црне Горе хибридним пријетњама

Представници Одбора за безбједност и одбрану код Бошковића: У фокусу развој ВЦГ и изложеност Црне Горе хибридним пријетњама
Датум објаве: 06.11.2019 13:12 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране, Предраг Бошковић одржао је данас брифинг за представнике скупштинског Одбора за безбједност и одбрану на тему развоја капацитета Војске Црне Горе, као и савремених хибридних пријетњи са аспекта НАТО и ЕУ, уз посебан и детаљан осврт на изложеност наше државе овом виду специјалног рата.
  
Бошковић је представницима Одбора, на челу са његовим предсједником, Бранком Чавором, говорио о новој Формацији Војске Црне Горе, њеној територијалној распрострањености, учешћу у НАТО и ЕУ операцијама и мисијама, оствареним и планираним етапама модернизације, инфраструктури, резултатима на плану уништавања вишкова наоружања, те унапређењу социјално-материјалног статуса припадника ВЦГ и запослених у Министарству одбране. 

Министар је подсјетио да се до краја 2023. године планира повећање броја припадника ВЦГ, првенствено у циљу јачања капацитета подршке цивилним институцијама. Бошковић је истакао да се просјечна старост припадника ВЦГ смањила са 41 на 37 година.
  
Он је представнике Одбора подсјетио на остварене резултате у модернизацији ВЦГ у сва три њена сегмента – Морнарици, Ваздухопловству и у Пјешадијском батаљону. Посебно је нагласио подршку НАТО савезница на том плану, међу којима се истичу САД, као и Њемачка и Турска. 
  
Бошковић је истакао и резултате на плану уништавања вишкова наоружања, уз податак да је већ уништено више од 90 посто онога што је Црна Гора наслиједила од бивше ЈНА. 

мод

Министар је говорио и о војном полигону на Сињајевини, формирању регионалног Центра за планинско ратовање у Колашину, набавци четири хеликоптера Белл 505 за Ваздухопловство, те 67 лакооклопних возила, којима ће, како је додао, до 2023. године, бити опремљене обје пјешадијске чете, уз 80 транспортних камиона и других специјалних возила. 

Као објекте од посебног интереса, Бошковић је навео планове развоја касарне у Маслинама, изградњу касарне у Андријевици, аеродром Капино поље код Никшића и радарског положаја Зекова глава. 

Предсједник и чланови одбора су изразили задовољство оствареним у погледу реформи у ВЦГ уз очекивање да ће се тај напредак наставити и у будућности.

мод