Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Словачка вишедеценијски пријатељ и савезник Црне Горе на пољу одбране и безбједности

Словачка вишедеценијски пријатељ и савезник Црне Горе на пољу одбране и безбједности
Датум објаве: 16.01.2020 09:59 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић примио је у опроштајну посјету амбасадора Словачке у Црној Гори Романа Хлобена.


Бошковић се захвалио Хлобену на преданом раду и унапређењу сарадње Црне Горе и Словачке, нарочито у области одбране и безбједности.

Министар одбране је нагласио да је задовољан односима двије земље, при чему је посебно истакао подршку Владе Словачке у афирмацији Црне Горе и њене европске будућности.

Бошковић је исказао отвореност за унапређење сарадње у областима од обостраног интереса и указао на значај заједничког доприноса земаља савезница колективном систему безбједности. 

Амбасадор је нагласио значај црногорског успјеха на евроатлантском путу, не само за Западни Балкан, већ и Југоисточну Европу. Поручио је и да о чланству у НАТО-у није могуће говорити ван контекста Европске уније и вриједности које она баштини.

Он је истакао да су НАТО и европске интеграције два комплементарна процеса, са циљем стварања јаког система колективне безбједности, као гаранта мира и просперитета међународне заједнице. 

Хлобен је исказао спремност Словачке за дефинисањем и спровођењем квалитетних заједничких пројеката, који ће довести до значајног унапређења билатералне сарадње.

Сусрет је био прилика и да саговорници размијене информације о безбједносној ситуацији у региону, одбрамбеним циљевима, сарадњи са НАТО, пројектима војне модернизације, као и учешћу у међународним мисијама и операцијама двије земље.